Pauza de educație fizică

Societatea actuală, lumea vitezei, o lume în care toţi suntem asaltaţi de tehnologie şi de utilizarea tot mai avansată a mijloacelor de comunicare, uită uneori că omul are necesităţi care să-l ajute să se dezvolte armonios, să crească sănătos.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Din ce în ce mai mulţi dintre noi renunţăm la efortul fizic, la practicarea unui sport, mâncăm pe fugă mâncare nesănătoasă, plină de calorii. Mai grav este că, din ce în ce mai mulţi copii suferă de obezitate. Rezistenţa crescută a virusurilor care provoacă boli frecvente la copii, deternmină din ce în ce mai mulţi părinţi să-i scutească de ora de educaţie fizică.

Conform cercetărilor, România se afla pe locul 3 din Europa la obezitatea infantilă, iar 10% dintre copiii care se prezintă la medic au greutate de adult. Conform specialiştilor sunt 2 factori importanţi care duc la acest fenomen alarmant:

  • alimentaţia nesănătoasă (54% dintre preşcolari consumă zilnic alimente care conţin prea multe
    calorii)
  • lipsa de mişcare şi sedentarismul. Anual, copiii petrec în medie mai mult timp în faţa TV decât
    la şcoală.

Conform doctor.info.ro„…efectele obezităţii infantile sunt de 2 tipuri: psihologice şi fizice. Copiii obezi sunt
stigmatizaţi, marginalizaţi de către ceilalţi copii, nu îşi fac prieteni şi nu sunt acceptaţi în jocuri, devenind singuratici şi nefericiţi.

Dintre efectele fizice menţionăm: probleme respiratorii frecvente, depuneri aterosclerotice ce apar încă din primii ani de viaţă la copiii obezi, conducând apoi la infarct, accident vascular, hipertensiune cu debut precoce. Dintre efectele metabolice mai cităm : dislipidemiile (predominant cu creşterea colesterolului), diabetul zaharat (celulele adipoase influentează metabolismul insulinei, dezvoltând rezistenţa şi determinand astfel apariţia diabetului) şi enumerarea ar putea continua, completand o listă lungă de efecte grave asupra sănătăţii determinate de obezitate.” 

De aceea, şcoala noastră a răspuns provocării lansate de Zibo.ro la o distractie pe cinste.

În fiecare zi de vineri, din ultima săptămână a fiecarei luni, în pauza mare, participăm la „Pauza de educaţie fizică”. Profesorii de educaţie fizică, invită toţi copiii şi cadrele didactice din şcoală (care doresc să participe) în curtea şcolii. După aşezare, copiii execută mişcări de gimnastică şi alte exerciţii specifice, timp de 10-15 min. Este o bucurie pentru elevi să participe la această activitate. 

În acest mod vrem să atragem atenţia elevilor şi părinţilor, asupra adoptării unei vieţi sănătoase şi asupra importanţei practicării educaţiei fizice în şcoală, dar şi în afara ei.

Coordonator programe şi proiecte educative,
Prof. înv. primar Pincovici Alina-Ivona