16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației, nu putea să treacă neobservată la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Pucioasa
16 octombrie, Ziua Mondială a Alimentației, nu putea să treacă neobservată la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Pucioasa
Pentru că ne-am înscris în programul #FoodEducators, avem la dispoziție o serie de resurse pentru activități prin care să sărbători maceastă zi, alături de alte școli și organizații din Europa.
Am ales o temă de mare actualitate și de mare necesitate: „Risipa și pierderea de alimente”.
Risipirea și pierderea alimentelor sunt probleme de interes la nivel global. Astăzi, experții și factorii de decizie sunt, în general, de acord că pierderea alimentelor cauzează daune semnificative la nivel economic, de mediu și social. Cât de acută este problema?
(1) Are ca rezultat aruncarea de alimente în valoare de peste1 trilion USD în fiecare an.
(2) Echivalentul a 1 miliard de mese este irosit în fiecare zi în gospodăriile din întreaga lume. (UNEP, Raport privind indicele deșeurilor alimentare, 2024).
Pentru a crește gradul de conștientizare pe această temă, ONU a declarat ziua de 29 septembrie drept„Ziua internațională a conștientizării pierderii și risipei alimentare”. În plus, Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr. 12.3 al ONU prevede „reducerea la jumătate a risipei globale de alimente pe cap de locuitor la nivelul comerțului cu amănuntul și al consumatorilor și reducerea pierderilor alimentare de-a lungul lanțurilor de producție și aprovizionare (inclusiv pierderile după recoltare) până în 2030”.
Prin această lecție ne-am propus să crească gradul de înțelegere al elevilor cu privire la pierderea și risipa alimentară și să îi ajutăm exploreze idei practice pentru prevenirea acestora.
Elevii de la clasa pregătitoare A, împreună cu cei din clasa a VIII-a C, au participat la această lecție în care am discutat, ne-am verificat cunoștințele cu ajutorul unui test și ni le-am îmbogățit prin corectarea răspunsurilor greșite.
Am aflat că:
– majoritatea aruncă adesea, resturi de mâncare, produse expirate sau stricate, mâncare care nu a fost consumată ….
-“a se consuma de preferință înainte de” se referă la calitatea alimentelor: înseamnă că alimentele pot fi consumate în siguranță după această dată, dar gustul sau textura pot fi ușor diferite;
– „expiră la” se referă la siguranța alimentelor: înseamnă că alimentele nu mai pot fi consumate în siguranță după această dată, chiar dacă arată sau miros bine
-bananele conțin etilenă, un gaz care contribuie la coacerea fructelor, de aceea nu trebuie ținute lângă alte fructe și legume, fiindcă acestea se vor coace și se vor strica mult mai repede
-toți putem ajuta la reducerea acestei probleme, a risipei și a pierderilor de alimente, fiind atenți la ceea ce cumpărăm și la modul în care folosim alimentele.
Elevii cei mari au citit pentru cei mici și i-au ajutat pe aceștia să caute împreună răspunsuri, să le formuleze.
La final, toți au înțeles că nu există vreo echipă câștigătoare, fiindcă toți suntem câștigători: avem mai multe informații, pe care le putem duce acasă și le putem aplica în viața personală, în cea de familie.
P.S. Imaginile conțin atât de mult roșu, fiindcă așa sunt storurile de la ferestrele clasei noastre. (Și de la energia copiilor din clasă )
Mihai Cristina. Clasa VIIIC
Chivulescu Liliana Clasa pregatitoare
Chivulescu Liliana Clasa pregatitoare